
Türkiye`de görme kusuru bulunan, ancak erken dönemde aşırı rahatsızlık oluşmadığından bunun farkına varamayan çok sayıda kişi bulunduğu, olası riskleri ortadan kaldırmak için göz sağlığına özen gösterilmesi gerektiği bildirildi.
Türkiye`de insanların göz saÄŸlığına yeterince önem verilmediÄŸi söylendi. “Anizometropi“ diye adlandırılan ve iki göz arasındaki gözlük derece farkı olarak tanımlanan göz rahatsızlıklarına çok sık rastlandığını ve bunun çoÄŸunlukla farkına varılamadığı söylendi.
Bu rahatsızlığa örnek vermek gerekirse, bir gözün 4, diğerinin ise normal ya da 0.50 derece olduğunu varsayalım. Düşük dereceli göz, diğerinin işlevini üstlendiğinden, kişi, görme kusurunun farkına varmıyor. Ayrıca böyle görmeye alışıyor.
Bilinçli değilse ve tedavi için girişimde bulunmamışsa, rahatsızlık ileri dereceye varıncaya kadar sorunu bilmiyor. Oysa özen gösterilip erken dönemde farkına varılır ve tedavi yapılsa, aradaki farkı anlayabilecektir.
Göz tembelliği
İki göz arasındaki derece farkı, rahatsız olan gözde tembelliğe de yol açar.Bu durumda, gözün retinasına yeterli görüntü düşmediği için beyindeki uzantılarının hücreleri de gelişmiyor. Çalıştırılmayan bu gözde tembellik ilerliyor ve çok geç kalındığında ise sorunu çözmek daha da güçleşiyor.
Göz tembelliğinin ideal tedavisinin 6 yaş olduğu ve 9 yaşına kadar da tedavide başarılı sonuçlar alındığı kaydedildi.
Aileler, bir rahatsızlık olsun ya da olmasın 3-4 yaşında çocuklarının mutlaka göz muayenesinden geçmesini sağlamalıdır. Ağaç yaşken eğilir misali, erken dönemde yapılan tedaviler, her zaman daha iyi sonuç verir. Aksi takdirde okula başladıktan sonra tedavi mümkün olmuyor. Oysa erken dönemde yapılan başvuruda sorun, gözlük ya da kapama tedavisi ile giderilebiliyor.
Şaşılığa dikkat
Gözün kırma gücündeki sorunlar olarak ifade edilen hipermetropi çocuklarda şaşılığa da yol açar.Çocuğun gözlük ihtiyacı var ama kullanmıyorsa, ilerleyen dönemlerde şaşılık oluşabilir.Genetik özelliği de olan şaşılık, bazen de kafanın sert bir yere çarpmasıyla ya da ateşli bir hastalıkla da tetiklenebiliyor.
Şaşılığın bazen gözlükle giderilebildiği gibi ameliyatla da ortadan kaldırılabilir.
Hipermetropi, yoğun baş ağrıları da yapar. Ancak çoğu kişi gözünde bir rahatsızlık olduğundan şüphe etmez. Bu durumlarda genelde beyinde tümör olduğu korkuları oluşur. Oysa yoğun baş ağrılarında ilk olarak gözde bir bozukluk olabileceği akla gelmelidir. Tüm bu rahatsızlıklarda çözüm vardır, ancak yeter ki zamanında tedavi edilebilsin.
Kaynak: www.saglikvakfi.org.tr



Be First To Comment
Related Post
Lutfen Yorumlayin